Categories
Новини

Есента почуква леко по стъклото и деликатно ни напомня за себе си – листата сменят зелената си багра, дъждовете стават редовно явление и светът придобива различна визия. Градината също претърпява промени и нейната пъстрота и красота стават по-осезаеми и ярки с наситеността на есенните багри. Идва моментът да заменим летните цветя с по-издръжливи, които да осигурят декоративен ефект поне до падане на първа слана. Освен в градината, много настроение можем да създадем и на терасата с композиции от есенно цъфтящи растения, засадени в красиви съдове. Ще ви запознаем накратко с видовете, които се използват в такъв тип есенни зацветявания, на които можете да разчитате, че ще красят дворното пространство през целия сезон. Всички тези, а и много други видове с ефектна есенна окраска, можете да поръчате при нас.

erica-aborea-baumheide-hellgruenes-heidekraut-und-calluna-vulgaris-ein-knospenblueher

Хризантемата (Dendranthema sp.) е един от най-обичаните есенни видове. Тя вирее на слънце до полусянка и цъфти дълго и обилно. Образува гъсти туфи с добре облистени стъбла. Баграта на цвета може да бъде най-различна – бяла, жълта, виолетова, червена, оранжева и др.

Ериката (Erica carnea) също образува туфи и засадена нагъсто, покрива земята като пъстър килим. Освен през есента, тя цъфти и напролет и е много непретенциозна и толерантна към студа. Цветовете на ериката са в розово-бялата гама.

1390039_161128764097918_227268072_n

Пъстрото декоративно зеле (Brassica sp.) е идеално за есенна аранжировка в съд или в градината. То издържа на студовете и запазва ефекта си до първи сняг. Не обича прекалената влага в почвата и не бива да се преполива. Предлага се в различни цветове – комбинации от зелено, бяло, цикламено, розово и др.

Теменужките (Voila x Wittrockiana) са цветята, на които можете да разчитате за изключително продължителен ефект през есента. През зимата те също могат да останат навън и ако са под навес, ще ви радват с цветове дори и в този суров период. Баграта при отделните сортове варира в пъстра смесица от топлата и студената гама.

Гаултерията (Gaultheria sp.) е малко вечнозелено храстче, което също е много подходящо за есенни аранжировки. През лятото цъфти с малки бели камбанки, а през есента и цялата зима се обсипва с едри и лъскави, кръгли червени плодчета. Тъй като е ниска около 20-25 см, най-често се използва засадена в съд в малки декоративни композиции за градината.

Erica-gracilis-01