Categories
Новини @en

Малко са растенията в градината ни, които ни радват с цветовете си и през студените месеци от годината. Освен кокичета и минзухарите освежаващи сиво-белия пейзаж с колорита си, в периода януари-март можем да се наслаждаваме на красивите цветове на Хамамелиса (Hamamelis sp. от род Hamamelis) .

Три от представителите на този род се срещат на територията на България. Първи от тях разцъфва окосмения хамамелис (Hamamelis mollis) – от януари до март -април. Стъблата и листата на този вид са силно окосмени с нежни власинки, откадето идва и името му

Hamamelis Mollis

През февруари се разпукват и цветовете на японския хамамелис (Hamamelis japonica). С произход – Япония той наподобява на окосмения хамамелис, но е със звездовидни власинки и по-изправени цветове. Японския хамамелес е храст с височина до 4-5м.

Hamamelis Japonica

Между двата вида са създадени множество хибриди с високи декоративни качества:

– Hamamelis x intermedia „Arnold“- големите му цветове са силно студеноустойчиви, с бледожълти цветове и червеникава сърцевина, силно благоуханни. През есента зелените им листа се обагрят в приятни жълти и оранжеви нюанси.

Hamamelis Arnold

– Hamamelis x intermedia „Diane“- още в началото на януари се появяват цветовете му с къдрави тъмнооранджеви венчелистчета с наситено червен център, изпълващи въздуха с благоухание. На височина достига 4-5м.

Hamamelis Diane

– Hamamelis x intermedia „Pallida“- в средата на зимата красивите му широки и огънати венчелистчета формират красиви жълти съцветия. Достига височина 3-4м.

Hamamelis Pallida

– Hamamelis x intermedia „Jelena“- с приятни розово-жълти цветове и височина до 4м.

Hamamelis Jelena

– Hamamelis x intermedia „Westerstede“- този хибрид е високо ценен предимно заради красивата си есенна окраска на листата.

Hamamelis  Westerstede

Третия представител на род Hamamelis – Hamamelis virginiana се различава от другите два, както по времето на цъфтеж, така и по устройството на короната му. Той цъфти в края на есента в жълто или червено, с къси венчелистчета. Стъблото му е с по-малко разклонения и достига височина до 6м.Произхода му е Северна Америка.

Hamamelis Virginiana

И трите вида предпочитат дълбока и влажна почва, богата на хранителни вещества. При аранжирането на градината е добре да им отредим място с добро до средно слънчево огряване. Разлистването им е предхождано от красивия цъфтеж в жълто и червено с къдрави и причудливи цветове  , зарадаи които са наричани още вещерски лешник (witch hazel). Хамамелиса се отглежда сравнително лесно и рядко бива нападнат от болести и вредители. В отделни случаи можем да забележем гали по листата и следи от бръмбари. Заради алкалната вода в повечето части на България е добре периодично да вкиселяваме почвата в която вирее.

Представителите от този вид все още рядко се използват при проектирането на паркове и градини унас, но заради високите си декоративни качества и периода на цъфтеж започва да придобива все по-голяма популярност сред фирмите за озеленяване .